NOVOSTIO NAMAMISTIČNA BARANJA
DOKUMENTI
IZBORNIK
NASLOVNICANOVOSTITARDA FESTIVALADVENT NA DVORUAKTIVNOSTIDOKUMENTI

TARDA FESTIVAL

Festival Tarda dvodnevni je festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16.st. - na stoljeće vladavine SulejmanaVeličanstvenog i priču o izgradnji njegovog čuvenog mosta koji je išao od Osijeka pa sve do lokacije gdje se festival Tarda održava.

Tarda nije "još jedan" povijesni festival koji prikazuje bitke, borbe i osvajanja, Tarda priča o nasljeđu koje nam je ostalo nakon tih vremena, ali kroz elemente glazbe, ruha i hrane koja se nedvojbeno zadržala u domovima i kuhinjama Baranje i Osijeka. Konceptualno, festival je zamišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetitelja koji trećeg vikenda u srpnju posjeti perivoj dvorca Esterhazy u Dardi.

Festival svake godine privuče mnoštvo posjetitelja, a financira se sredstvima Općine Darda i Turske Agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) koja djeluje pri Veleposlanstvu Turske u Republici Hrvatskoj.

Na festivalu se može posjetiti Bujrum sajam - sajam OPG-ova Baranje gdje se mogu pronaći domaći, autohtoni prehrambeni i poljoprivredni proizvodi, suveniri i rukotvorine, proizvodi  malih vinarija, ali i antikviteti. Ponuda iz turske kuhinje (baklava, yaprak sarma...) zadovolji svako nepce, a merak zone su da se u njima odmori svaki posjetitelj. Tijekom oba dana festivala održavaju se brojne kreativne radionice na kojima najmlađi i oni malo veći mogu sjeckati, rezbariti, bojati ili samo plesati i fotografirati se s Hurem i Sulejmanom. Festival obuhvati i nekoliko edukativnih radionica koje se održe ili u turskom šatoru ili u prostoru dvorca, a interes posjetitelja izazovu i tematske izložbe fotografija postavljene duž perivoja. Posjetitelji se mogu provozati kočijom i čamcima, mogu se osvježiti u Gazda Lukinoj krčmi, pogledati predstavu i skečeve osmišljene po storytelling i living history konceptu, a u predvečerje oba dana uživati u sevdahu i drugim evergreen pjesmama. Večernji dio oba dana rezerviran je za koncerte, pa su nas tako, do sada posjetile Frajle, Rundek, Hanka Paldum te lokalni bendovi, a nakon čijih izvedbi uz ambijentalnu glazbu (za koju bude zadužen DJ) posjetitelji ostanu još dugo u noć.

FAN FACT:

Naziv tarda na turskom označava mač, odnosno sablju, a na latinskom tarda aqua znači spora voda...

#vidimose #priključise #volontiraj

#Tarda5 #Tarda2021

#necuurbano
#hocururalno

NOVOSTI :

No items found.

O NAMA

Udruga za ruralni turizam Đola osnovana je 2012. godine, a do danas, malo po malo, stvorili smo lijepe rezultate i uspješne projekte, a brojni su projekti još pred nama. Gazimo u budućnost sitnim, ali hrabrim koracima, stvaramo zajednicu proaktivnih mladih ljudi koji žele da se njihov glas čuje, koji žele dati doprinos stvaranju vitalne i kohezivne zajednice svjesne razvojne snage svog identiteta.
Ako želiš biti dio naše priče i pomoći nam u stvaranju održivih, a ujedno kreativnih i veselih projekata - pridruži nam se!

UDRUGA
BROJI
11
ČLANOVA
24
VOLONTERA
4
ZAPOSLENE OSOBE

Heading

Heading

Heading