IZBORNIK
NASLOVNICANOVOSTITARDA FESTIVALADVENT NA DVORUAKTIVNOSTIDOKUMENTI
NOVOSTIO NAMAMISTIČNA BARANJA
DOKUMENTI

Udruga za ruralni turizam Đola

UDRUGA
BROJI
11
ČLANOVA
24
VOLONTERA
5
ZAPOSLENIH OSOBA
DOKUMENTI
O NAMA

Mašta, dobra volja i veliki posao nekoliko volontera angažiranih u Udruzi Đola donijeli su baš pravo osvježenje u društveni život Darde. Naša je udruga osnovana u srpnju 2012. godine, a nastala je kao rezultat projekta „COMMO“ koji je provodilo Općinsko društvo Crvenoga križa Darda. Našim radom ostvarili smo uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom koja prepoznaje rezultate u aktivnostima promocije Baranje kao i rezultate provedenih projekata i edukacija. U skladu s time djelujemo na raznim područjima poput turizma i održivoga razvoja, kulture i umjetnosti, gospodarstva, obrazovanja i dr.

Entuzijasti i volonteri Đole su te, 2012. godine, krenuli od ničega samo sa željom da probude Darđane i Baranjce iz pasivnosti pa smo tako, malo po malo, okupili impozantan broj volontera, ali i da nije bilo mogućnosti apliciranja na EU fondove, vjerojatno bi naš golemi entuzijazam i ljubav prema Baranji svejedno urodili plodom. Kasnije se broj volontera i voditelja bitno povećao tako da je Darda postala jezgro volonterstva u Baranji, ali i šire.

„Posljedica“ tog buđenja iz pasivnog sudjelovanja u zajednici je Tarda festival i Advent na dvoru Esterhazy - dva originalna festivala, koja su do danas uspjela postati svojevrstan baranjski  brend, a po kojima se namještaju godišnji i slobodni dani.

Udruga od 2018. provodi i projekte koje sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Neki od projekata su:
- V.R.I.S.A.K. Baranje
- e-V.R.I.S.A.K. Baranje
- Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnog društva u Dardi
- Č.I.Z. - čitanje i zabava

Osim europskih projekata, proveli smo i nacionalne:
- Dovedimo kulturu k nama
- Šareni korzo
- RuralArt

Ostvarili smo i različita projektna partnerstva:
- Općinsko društvo Crvenog križa Darda - projekt Da.R.Da - Dajmo Radost Dardi
- Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir i Baranjska razvojna agencija - projekt Aktiviraj se!
- Mađarska malteška dobrotvorna organizacija - projekt Bright Social Minds

U 2021. godini započeli smo s razojem novog baranjskog branda pod nazivom Mistična Baranja. Pod tim nazivom organiziramo turističke interpretativne šetnje i programe koristeći storytelling i storydoing metode. Prvi takav proizvod je Mistični bus s kojim putujemo baranjskom dimenzijom života, pričajući mitove, bajke i legende našega kraja. Svi naši "mistični" obilasci uključuju posjete lokalnih OPG-ova, obrta, vinara i drugih zanimljivih pružatelja turističkih usluga, a vrijedni nam domćini pomažu pričati priču o Baranji i širiti ljubav prema kulturi, zanimljivostima i povjesti ove regije.

Malo po malo stvorili smo lijepe rezultate i uspješne projekte, a brojni su projekti još pred nama. Gazimo u budućnost malim, ali hrabrim koracima, stvaramo zajednicu proaktivnih mladih ljudi koji žele da se njihov glas čuje, koji žele dati doprinos stvaranju vitalne i kohezivne zajednice svjesne razvojne snage svog identiteta.


NAČELA
Načelo otvorenosti: otvoreni za primanje novih članova/volontera, otvoreni za nove ideje, poslove, izazove.
Načelo suradništva i kontinuiranog razvoja: otvoreni za suradnju s drugim organizacijama i širenje djelokruga rada uz kontinuirano stjecanje novih znanja, vještina i sposobnosti.
Načelo ekonomičnosti: nastojimo stvoriti nove vrijednosti iz minimalnih resursa.
Načelo multikulturalnosti: njegujemo kulturne različitosti među našim zaposlenicima, volonterima, partnerskim i prijateljskim organizacijama.
Načelo neovisnosti o javnom sektoru: izazove s kojima se susrećemo rješavamo samostalno, a vlastite ideje nastojimo provesti neovisno o javnom sektoru.
Načelo inovativnosti: realiziramo nove ideje, dobra i usluge koje nam pomažu u unapređenju rada i posljedično doprinose razvoju zajednice.

VRIJEDNOSTI
Održivi razvoj, neovisnost i transparentnost, odgovornost i solidarnost, demokratičnost,
interkulturalnost, umrežavanje i sinergijsko djelovanje, volonterizam.

PODRUČJA DJELATNOSTI
Demokratska politička kultura; gospodarstvo; kultura i umjetnost; ljudska prava;
međunarodna suradnja; obrazovanje, znanost i istraživanje; održivi razvoj; socijalna
djelatnost; sport; tehnička kultura; zaštita zdravlja; zaštita okoliša i prirode.

O NAMA

CILJ

Cilj Udruge za ruralni turizam Đola je promicanje razvoja ruralnog turizma Baranje poticanjem umrežavanja svih ruralnih dionika, a sve kako bi sinergijski stvorili demokratično društvo spremno za uspostavljanje održivih modela poslovanja malog gospodarstva Baranje.

VIZIJA

Financijski stabilna i neovisna organizacija civilnoga društva koju čine sretni, visoko motivirani kreativci koji kroz realizaciju poslovnih planova i projekata stvaraju nove vrijednosti za lokalnu zajednicu.

MISIJA

Misija Udruge je rad na stvaranju preduvjeta za kreiranje Baranje kao oaze ruralnog turizma, vitalne i kohezivne zajednice svjesne razvojne snage svog identiteta, bazirane na sinergijskom djelovanju organizacija civilnog društva, malih gospodarstvenika i javnog sektora koji kroz demokratičan pristup i cjeloživotno obrazovanje rade na postizanju glavnog cilja – poboljšanju kvalitete života svakog djeteta i čovjeka.

PROJEKTI